360 graden video? Hoe kan jij er voordeel uit halen?Even rondkijken.


Iedereen heeft het over 360 graden interactieve video, maar wat betekent het eigenlijk? Kan het echt corporate video's veranderen zoals men beweert? Hoe zou u profiteren van dit soort online video-content?

We worden steeds vaker benaderd door mensen die meer willen weten over 360 graden interactieve video en het is gemakkelijk te begrijpen waarom het zo populair wordt. De kans dat een 360 graden video wordt bekeken is 66% groter dan bij een 'gewone' video. En er wordt 44% langer gekeken. Uit een onderzoek bleek dat 360-graden video's twee keer zoveel conversies opleveren als een traditionele video, met click-to-purchase-percentages die tot 14 keer zo hoog zijn.


Klinkt goed? Lees verder om meer te weten te komen.


De geschiedenis van 360 video's

360 graden video is een boeiende en meeslepende vorm van video-content die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen op platformen als Facebook en YouTube. Het stelt de kijker in staat om onbeperkt door de video te bewegen, waardoor ze controle hebben over wat ze zien. Het verhoogt de belevingsfactor enorm.


Het is een technologie die in 1995 ontstond en meteen een razende start kende, nadat de Immersive Media Company een 360-panoramacamera in het midden van een basketbalveld plaatste om een ​​echt meeslepende ervaring te produceren. Dit was de eerste 360-graden video (kijk hier). Veel marketeers zagen hier meteen de potentie van in.


360-film: de nieuwste trends

Sindsdien heeft 360 video een lange weg afgelegd. Het idee om een ​​fictiereeks te kunnen bekijken en overal en op elk moment te kunnen klikken om van perspectief te veranderen, werd eerst en vooral populair in computergames en werd nog populairder met de uitvinding van Virtual Reality-headsets zoals Oculus Rift en Google Cardboard. Deze innovaties gaven gebruikers toegang tot een meer boeiende ervaring. De 360-videocameratechnologie werd opgepikt door Google Streetview en werd van toen af gebruikt in sectoren zoals beveiliging, terwijl Britse filmstudio's het potentieel van live 360-video voor evenementen begonnen te onderzoeken.


De grote doorbraak kwam in maart 2015, toen een YouTube 360-videoplatform werd gelanceerd. Toen later dat jaar op Facebook 360-videofaciliteiten verschenen, werd het potentieel van het systeem voor advertenties duidelijk. Je kan nu productiehuizen zoals De Firma inzetten om je eigen 360-graden video ervaring te creëren op online platformen zoals Youtube of Facebook, waarvan uit onderzoeken blijkt dat kijkers 44% langer kijken dan traditionele webvideo. Als u het op uw website plaatst kunt u de klik-naar-aankooppercentages tot 14 keer verhogen.


De voordelen van 360 video

Er zijn duidelijke voordelen van 360 graden video wanneer u deze opneemt in uw marketingstrategie. Naast de onbeperkte mogelijkheden die het biedt aan kijkers en makers van inhoud; het stimuleert betrokkenheid en heeft hierdoor meer dan 3 keer de conversieratio van traditionele video-content en een 30% hoger aantal herhaalde weergaven. Het is duidelijk dat uw publiek waarschijnlijk beter zal reageren op uw marketinginspanningen als ze meeslepende 360-graden video-inhoud hebben om mee te communiceren.


70% van de marketeers die 360°-video's hebben gebruikt, zegt dat dit de betrokkenheid voor hen heeft vergroot.


Mogelijke toepassingen in uw marketingstrategie

Er zijn veel manieren om deze technologie in uw marketingcampagnes op te nemen. Hier zijn een paar ideeën:


Live evenement filmen:

Als je een evenement organiseert, waarom zou je degenen die er niet bij konden zijn niet de kans geven om het virtueel te bekijken. Men zal het kunnen (her)beleven op een interactieve manier die veel verder gaat dan een gewone after movie. De kijker zit 'in' het evenement.


Interactieve videorondleidingen

Of je nu een nieuwe bedrijfseenheid of winkel hebt geopend, een installatie wil tonen die niet toegankelijk is voor publiek of op beurzen een inkijk wil geven in je showrooms of productiehal, 360 graden video is een geweldige manier om mensen een echte inkijk te geven.


360-graden video zorgt ervoor dat 'kijken' plots 'beleven' wordt.

Bekijk hier een voorbeeld van een 360 graden videotoepassing die De Firma mocht realiseren voor UGent.