6 innovatieve videomarketingtrends voor 2022 en daarna


Welke content creëer je best om uw doelgroep te bereiken?

Als je net als de meeste contentmarketeers bent, gok je op lange blogposts. Natuurlijk is het nog steeds een populaire keuze voor marketeers en consumenten. Maar het is niet het enige wat impact heeft. Jarenlang waren blogs de 'koning' van de inhoud.


Video is de nieuwe marketingtool die in de strijd wordt geworpen en het publiek is er dol op.

Meest recent zag YouTube een toename van 20 tot 30% in weergaven. De betrokkenheid is ongekend hoog: 56% van de consumenten bekijkt elke maand meer video's op sociale media.


Maar ze kijken niet alleen naar influencers en grappige sketches. Uit gegevens blijkt dat vier op de tien internetgebruikers merken volgen die ze leuk vinden (en overwegen te kopen). Nog eens 35% heeft video's van merken bekeken.

Als u een van de 70% van de eCommerce-merken bent die uw videomarketingbudgetten na de pandemie verhoogt, vraagt ​​u zich misschien af ​​waar uw geld het meeste rendement oplevert. We hebben het graafwerk voor je gedaan en hebben de volgende videomarketingtrends gevonden die we in 2022 en daarna verwachten te zien.


1. Videoadvertenties op sociale media

Het adverteren van je video's op Social Media is een absolute must in 2022.

Ze moedigen gebruikers aan om merken op de site te volgen en nieuwe producten te ontdekken, wat een duidelijk patroon laat zien achter mensen die deze platforms gebruiken en beslissen iets aan te kopen.

Daarom is het logisch om te investeren in videoadvertenties op sociale media, vooral als je een kleiner organisch publiek hebt.


Naar schatting heeft één op de vijf Britse bedrijven al plannen gemaakt om de uitgaven voor betaalde socialmediamarketing in 2022 te verhogen. Op dit moment is verticale video het trending-formaat voor socialmedia-advertenties. Maar het is een goed idee om zowel horizontale als verticale mogelijkheden aan te bieden.

Het maakt niet uit welke soorten advertenties op sociale media u maakt. Wees creatief en gebruik beide formaten om boeiende verhalen te vertellen. Gebruik bijvoorbeeld verticaal wanneer er één persoon op het scherm is en schakel vervolgens over naar een bredere scène die zichtbaar is wanneer de gebruiker het apparaat horizontaal draait.


2. Shoppable video's

Een nieuwe productlancering plannen? Of misschien wilt u meer bekendheid en verkeer genereren? Het internet is de bestemming bij uitstek voor consumenten die op zoek zijn naar producten zoals die van u. Maar ze gebruiken Google niet alleen om nieuwe producten te vinden. Ze bezoeken sociale mediakanalen om te zoeken naar aanbevelingen van vrienden en influencers.

E-commercemerken die dit weten, gebruiken winkelvideo's om kijkers aan te trekken en te converteren. In tegenstelling tot traditionele productvideo's, zijn ze soms verpakt als een gewone video met klikbare pop-uptekst die linkt naar de kleding of huishoudelijke artikelen in de video. Social-mediaplatforms zoals Instagram en Facebook introduceren hun eigen soorten shoppable video-inhoud, vooral als het gaat om hun advertentieplatform. Merken kunnen op beide platforms een winkel creëren die voorraad van hun eCommerce-website haalt. Gebruikers van sociale media kunnen een organisch bericht zien waarin dat item is getagd, meer informatie bekijken en het item in de winkel kopen, allemaal zonder het platform te verlaten.

Zie het onderstaande voorbeeld van een Instagram-verhaalvideo, waarbij animatie is toegevoegd aan de tekst en de gebogen lijn. Na het bekijken van uw videoadvertentie hoeven mensen niet meer de deur uit om handmatig op zoek te gaan naar de goederen. Ze kunnen nu gewoon op het product in de video klikken om meteen doorgestuurd te worden naar de landingspagina. In 2021 werd videomarketing een krachtige techniek om de verkoop te verhogen.

Dit zijn videoadvertenties die links bevatten met producten geïntegreerd in de video. Veel hiervan zijn reeds te vinden op Instagram Stories en Snapchat, maar de aanpak wordt steeds geavanceerder.
Het is meer dan waarschijnlijk dat je binnenkort dingen kunt kopen of er links naar kunt krijgen door interactie met voorwerpen in video's. Als u met uw muis over een stoel op het scherm beweegt, kunt u dan meer te weten komen over dat model en waar u het kunt kopen. Hetzelfde kan gezegd worden van een smartphone die wordt beoordeeld in een YouTube-video.”

— Brian Dean, oprichter van Exploding Topics


Geschat wordt dat 40% van de marketeers al shoppable video's gebruikt. Gebruik zeker niet dezelfde aanpak als bij advertenties om de beste resultaten te krijgen. Neem dezelfde benadering als met andere 'content' die u maakt. Speel in op onderwerpen waar uw publiek om geeft en die waarde bieden.

Zorg er ook voor dat de video interactief is. Voeg binnen de eerste 30 seconden shoppable-links toe en gebruik de hashtag #shoppablepost. Ongeacht wat je promoot in je shoppable video, overlaad de video niet met links. Het doet afbreuk aan de kijkervaring.


3. Korte video's

De meeste mensen zijn tegenwoordig druk bezig met het zoeken naar een goed evenwicht tussen werk, gezin en hobby's. Voor sommigen is het bekijken van video's die langer dan enkele minuten duren gewoon niet aan de orde.

Korte video's zijn dus de sleutel om ervoor te zorgen dat uw video's worden bekeken door die drukke consument. Als je je video's kort kunt houden, is de kans groter dat je meer views krijgt. Dat is de reden waarom TikTok en Instagram Reels zo goed presteren.


Eric Carrell van SurfShark legt uit:

“TikTok, een van de meest populaire sociale mediaplatforms met 800 miljoen actieve gebruikers, is uitsluitend gebaseerd op korte video's. Hiermee kunnen gebruikers vermakelijke, boeiende en opwindende inhoud genereren die zich snel over de hele wereld verspreidt. Daarnaast heeft Instagram 'Reels' gemaakt, wat aantoont dat de rage van korte video's de wereld overspoelt."


Niet overtuigd van de kracht van korte video? Een rapport laat zien dat 68% van de kijkers video's volledig bekijkt als het minder dan 60 seconden duurt. Nog eens 25% zal eindigen als het minder dan 20 minuten duurt. Hootsuite bewees ook dat engagementstatistieken elke keer dat ze een Instagram-reel publiceren omhoog schieten.

Met dit soort resultaten is het niet verwonderlijk dat deze videoformaten (op deze platforms) omhoogschoten. Eric Carrell voegt toe:

“Grote merken vangen het idee op om korte video's te maken. Zo is The Washington Post erg actief op TikTok. Dus als een dagblad het kan, dan kan jij het zeker!

Het vinden van een methode om kennis en entertainment te integreren in een TikTok- of Reels-video is de sleutel tot succes. Bedenk welke details je in minder dan 20 seconden kunt geven om een ​​meeslepende en boeiende presentatie te garanderen.

Heb je ideeën nodig voor je eigen korte videoberichten? Probeer video's achter het merk aan te bieden die mensen mee achter de schermen nemen. Experimenteer met video's die door gebruikers zijn gemaakt zoals getuigenissen en tutorials. Of geef snelle waardevolle tips voor mensen die uw sociale-mediaprofiel volgen.


4. Live videostreaming

Verbinding. Intimiteit. Authenticiteit. Dit zijn de dingen die mensen verlangen van merken. Schakel dus het verkooppraatje en het zakelijke jargon uit ten voordele van menselijke, herkenbare video-inhoud.

Laat zien dat je een mens bent en op persoonlijk niveau contact kunt maken met potentiële klanten. Aangezien je niet altijd met iedereen oog in oog kunt staan, is live gaan het beste.


Live streaming groeit over de hele wereld. Een studie in de UK toonde aan dat mensen in 2021 64% van hun tijd besteedden aan het bekijken van video's. Voor het merendeel op sociale platformen. Facebook krijgt het leeuwendeel van de live videoweergaven, gevolgd door Snapchat, Instagram en Twitter.


Dus wat gebeurt er met live video?

Ongeveer 20% van de Facebook-video's wordt live uitgezonden.

Op Twitter zien gebruikers een toename van 14% in unieke bezoekers tijdens live evenementen.

Zelfs LinkedIn krijgt wat actie op het livefront, met 69% van zijn leden die dezelfde of meer live-inhoud bekijken dan vóór de pandemie.

Over COVID gesproken, Instagram was getuige van een verbazingwekkende toename van 70% in het gebruik van live video binnen een maand nadat de pandemie toesloeg. Wat kun je zeggen: mensen hebben mensen nodig, zelfs als de interacties virtueel zijn.


Met realtime video hebben merken de mogelijkheid om rechtstreeks contact te maken met hun publiek en hun aanwezigheid te vergroten. U kunt videostreaming gebruiken om merkverhalen te vertellen, live Q&A's te hosten en de mensen achter uw merk te laten zien.

“Maak jezelf benaderbaar voor je publiek. Laat ze hun vragen op sociale media publiceren en beantwoord ze vervolgens in realtime. Dit vergroot de betrokkenheid en het vertrouwen van de kijker. U kunt zich aanpassen aan deze trend door onder andere live webinars te organiseren, Q&A-sessies te houden en productdemonstraties te houden. Profiteer van deze platformen en hun functies waarmee u live kunt gaan.”

— Herbert Riggs, CEO van UnscrambleX


5. Interactieve video

Mensen willen niet alleen inhoud lezen, ze willen het bekijken omdat het boeiender is. Maar wat als er een manier was om de betrokkenheid van gebruikers nog meer te vergroten? En die mogelijkheid bestaat: het is mogelijk om interactieve video te gebruiken.

Misschien heb je de laatste tijd een handvol video's op sociale media zoals deze in je feed zien opduiken. Met deze video's kunt u tijdens het kijken selecties en keuzes maken.

Dit type video is niet alleen interactief, het is een zogenaamde 'vertakkende video'.


Een vertakkende video geeft je een selectie van keuzes die de uitkomst van de inhoud veranderen. Zo kan je inhoud te zien krijgen die je zelf hebt gekozen.

Er zijn ook verschillende eenvoudige manieren om uw video interactief te maken. Denk maar aan het toevoegen van een e-mailformulier voor uw nieuwsbrief of het gebruik van een chatbot om vragen na de video te beantwoorden.


Interactieve video's groeien sterk bij bedrijven. Ongeveer 24% van de videomarketeers zette ze al in in 2021.

Wil je meedoen aan de actie? Een type interactieve video om in de gaten te houden is de 360-graden video. Het is perfect voor ervaringsgerichte marketing, omdat het kijkers onderdompelt in de inhoud. Het maakt gebruik van virtual reality waarmee kijkers de camerahoek kunnen bepalen door hun apparaat of muis te bewegen.


6. Gebruik TV-verbonden hostingplatforms

Steeds meer mensen bekijken online video's op mobiele apparaten. Maar dit betekent niet dat ze het effectief op kleine smartphoneschermen bekijken.


Dankzij smart-tv's kunnen mensen hun smartphone gebruiken om video's van YouTube (en andere platformen) te bekijken op het grote tv-scherm. In feite streamt 64% van de kijkers meer video's op tv dan op hun computer, tablet of smartphone.

Wat betekent dit voor videomarketeers? Het laat zien welke voorkeur je publiek heeft voor online video. En reden te meer om het toe te voegen aan je contentmarketingstrategie.Kies een videohostingplatform dat al een ingebouwde stream naar tv-mogelijkheden heeft, zoals YouTube. Niet alleen kunnen mensen uw video makkelijk op het grote scherm bekijken, maar u profiteert ook van de miljoenen mensen die elke dag op het platform naar video's zoeken.


Zet deze videomarketingtrends om in actie

Videomarketing werkt dus. Daar twijfelt niemand nog aan. En het belang ervan groeit.

Als u betere resultaten wilt halen uit uw videomarketingstrategie, is het tijd om deze videotrends in praktijk te brengen. Maar welke moet u gebruiken voor uw marketingcampagnes? En hoe zorg je ervoor dat het werkt voor jouw specifieke doelgroep?

En wie helpt je bij de creatieve ideeën en bij de uitvoering?

Neem contact met ons en we zullen met veel plezier bekijken hoe we je het best kunnen helpen.