top of page
  • Foto van schrijverDe Firma

Inzetten op online video? Een no-brainer. Maar er zijn wel zaken die je moet weten.

Het zijn uitdagende tijden voor ondernemingen. Nochtans lezen we op de website van Forbes dat het fout zou zijn om in een periode als deze volledig te besparen op communicatie en minder te investeren in je merkbekendheid. Wel integendeel.

In 2019 onderzocht Bain & Company de investeringen van 3700 bedrijven voor, tijdens en na recessies in het recente verleden. De bedrijven die tijdens een recessie bleven investeren in hun diensten en merkbekendheid, groeiden 17% meer dan de bedrijven die tijdens de recessie terugplooiden op het minimum. En bovendien groeiden deze bedrijven in de jaren na de recessie gemiddeld 14% meer dan de andere.

Heb je nog niet de stap gezet naar videocommunicatie via sociale media, dan is het nu misschien het uitgelezen moment. Maar wat moet je dan weten? We sommen het hier nog eens graag voor je op.

Brian Peters van BuzzSumo onderzocht de impact van video op Facebook en deelt inzichten uit meer dan 777 miljoen Facebook-berichten en schrijft dat “als het erop aankomt uw Facebook-strategie naar een hoger niveau te tillen, er geen betere manier is om dit te doen dan via videocontent.” Videoposten genereren ook gemiddeld 59% meer betrokkenheid dan andere posttypen, voegt hij eraan toe.

Het zijn niet alleen organische berichten die een grotere betrokkenheid van video op Facebook zien. Elise Dopson van Databox heeft 29 marketeers ondervraagd om te weten te komen welk type content het beste werkte voor hun online-advertenties en video-content was de duidelijke favoriet. Bijna 69% van de marketeers die ze ondervraagde, zei dat video het beste presteerde. “Niet alleen heeft een platform als Facebook de neiging prioriteit te geven aan dit soort media, maar ons publiek reageert vaker,” vertelde Ian Evenstar van Dopson.

Werken sommige soorten video's beter dan andere op Facebook? 'Ja', zegt Elaine Bennett bij Hot in Social Media. Ze schrijft dat “Facebook Live 10 keer groter bereik heeft dan alle andere vormen van Facebook-content” en 6 keer meer interacties heeft dan vooraf opgenomen video.

Dus of je nu video's deelt in een advertentie, een organische post of via live streaming, je bedrijf of merk heeft zeker baat bij online video zoals bij Facebook.


Tien tips van experts voor het gebruik van video op Facebook als merkstrategie


1. Beperk uw video’s tot een speelduur van 15 tot 90 seconden.


Na 90 seconden valt de betrokkenheid van je kijker fel terug, zegt Joe Forte in “Beating the Algorithm: 11 Essential Facebook Video Secrets.” Eigenlijk zouden je videoadvertenties best maximum vijftien seconden duren, zei James Marques van Genuis.

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel. Wanneer Facebook kijkers vinden dat het echt de moeite waard is – zoals de NFL-halftime show van Lady Gaga die bijna 15 minuten lang was – kan het hen eigenlijk weinig schelen hoe lang de video duurt.


2. Neem je kijkers vast door direct tot de essentie te gaan


In “The Best Facebook Ad Content for Driving Awareness & Sales,” zegt Joe Sloan, “hook ’em fast”. Je video-advertentie moet de aandacht van de kijker in de eerste 5 seconden trekken.

Hoe kan je je kijkers snel ‘vastpakken’?

Voor langere video's raadt Joe Forte aan om te beginnen met een synopsis die “uw publiek vertelt wat ze zullen leren door uw video te bekijken.” Houd uw inleiding duidelijk en beknopt en zorg ervoor dat ze hierdoor meer willen zien.


3. Vertel mensen waarom ze naar moeten kijken.


Elke keer dat je een video op Facebook plaatst, moet je er ook tekst bij plaatsen. Gebruik deze optie om je kijkers te vertellen waarom je video hun tijd waard is, zegt Alfred Lua van Buffer in “17 manieren om meer weergaven, betrokkenheid en shares voor je Facebook-video's te krijgen.”

En omdat je maar een paar seconden hebt om hun aandacht te trekken, zorg er dan voor dat de eerste zin verleidelijk is.


4. Trek de aandacht door een pakkende thumbnail bij je video.


De kleine dingen zijn belangrijk als het gaat om het onder de aandacht brengen van social media gebruikers. Het team van AdEspresso onderzocht welke impact de thumbnail had en hoeveel aandacht je er dus best aan schenkt.

Hun bevindingen?

  1. De thumbnail kan de CPA tot 2x wijzigen. Hun experiment toonde dat de beste thumbnail slechts $25.02 nodig had om goed te scoren, terwijl dat bij een slechtere thumbnail $49.87 was.

  2. De meest boeiende foto of afbeelding zal altijd winnen.

Je Facebook-videothumbnail is belangrijker dan je denkt. “Het kiezen van het verkeerde beeld kan de uitkomst van je online-campagne ernstig in gevaar brengen.” Sla deze ontwerpstap dus niet over bij het voorbereiden van je volgende Facebook-videoadvertentie.


5. Verticale video presteert beter dan vierkant.


Buffer werkte samen met Animoto in een onderzoek. Hun doel was om te bepalen welke video het beste werkte: verticale of vierkante video. Brian Peters schrijft dat verticale video's het beste presteerden op Facebook.

Waarom? Omdat verticale video mobiel-vriendelijk is en, zoals Peters opmerkt, “bedrijven en merken moeten op de hoogte blijven van mobiele videotrends als ze willen slagen op sociale media.”


6. Zet je Facebook Business Page in beweging.


Wist je dat je een covervideo kunt gebruiken in plaats van een statische afbeelding op je Facebook Business Page? Dit is een geweldige optie voor merken om te gebruiken voor:


• Introductie van uw merk op een verrassende manier

• Toon uw nieuwste productaanbod

• Een aanstaande verkoop of evenement promoten, etc.


Je moet hier wel rekening houden met enkele technische voorschriften.

  1. Zorg voor de juiste maat. Dit is 820 pixels breed bij 312 pixels hoog voor computers, en 640 pixels breed bij 360 pixels hoog op mobiele apparaten.

  2. U kunt tekst gebruiken, maar toon die dan ook al snel in de video. Het creëren van iets visueel aantrekkelijk is nog altijd het belangrijkste.

Hou zeker uw ‘mobiele publiek’ altijd in gedachten. Zorg ervoor dat de video goed werkt op zowel pc of tablet als op de smartphone.

7. Voorzie uw video van ondertitels of bijschriften.


Ian Cleary van RazorSocial merkt op dat 85% van de Facebook-videokijkers het geluid laten uitstaan bij het bekijken van een video. Daarnaast hou je best ook rekening met doven en slechthorenden. Door het gebruik van ondertiteling neem je ook deze mensen mee in je communicatie.

Facebook weet hoe belangrijk dit is, dus ze hebben een verscheidenheid aan hulpmiddelen beschikbaar om bijschriften aan je video’s toe te voegen.


9. Promoot en distribueer uw videocontent voor maximale impact.


Hot in Social Media beveelt verschillende strategieën aan om een publiek op te bouwen voor uw live videostream.

Maak fuzz rond je Facebook Live-evenement. Als het een serie is, promoot het dan als een tv-programma met meerdere afleveringen. Deel clips van de video via meerdere sociale kanalen om nog meer aandacht te trekken. Plaats koppelingen naar de inhoud in je Facebook-groepen (als dat niet tegen de regels is!) en gebruik Facebook Messenger en e-mail om je fans op de hoogte te stellen wanneer je een nieuwe video publiceert.


Er zijn verschillende soorten video's die je kunt maken om de boodschap van je merk op Facebook af te leveren.

  • Live video

  • Tutorial video's

  • Informatievideo's

  • BTS-video's

  • UGC-video's

Experimenteer met verschillende soorten video's van verschillende lengtes om te zien wat uw publiek aanspreekt. En vergeet niet dat je je video net als op tekst gebaseerde content opnieuw kunt gebruiken. Maak korte fragmenten uit een lange tutorial of neem uw live video op voor replays.


10. Controleer uw data


Uw marketingcampagne is pas voorbij als de cijfers binnen zijn. Maak dus een systeem om de prestaties van uw videocontent te controleren.

In haar artikel "How to Create a Social Media Report: A Step-by-Step Guide" raadt Anna Bredava aan dat je aan het proces begint door een lijst te maken van de doelen die je wilt dat je campagne bereikt. Vervolgens kiest u welke cijfers u wilt controleren en stelt u uw benchmarks vast.

Comments


bottom of page